Geen zekerheid bij ziekte voor zzp’ers? Tijd voor een gedeelde oplossing

Maarten • 9 april 2025

Arbeidsongeschiktheid van een zzp-er kan ook voor de opdrachtgever een probleem vormen.

📌 Naar aanleiding van het artikel: Radar - Geen zekerheid bij arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers


De zzp’er die zich ziek meldt, staat er vaak alleen voor. Zoals AVROTROS Radar recent beschreef, valt een zelfstandig ondernemer bij ziekte nog te vaak tussen wal en schip. En hoewel verzekeraars private AOV’s aanbieden, zijn deze duur, bureaucratisch en kennen ze vaak een lange wachttijd. Maar wat als de zzp’er tijdelijk niet zelfstandig is?


In de praktijk kan iemand de ene dag zelfstandig een klus aannemen, en de volgende dag – door de aard van de opdracht of het gezag dat een opdrachtgever uitoefent – in een constructie belanden die lijkt op loondienst. Dat maakt de positie van zowel de zzp’er als de opdrachtgever juridisch wankel. De Wet DBA bood weinig soelaas, en de nieuwe VBAR-regeling (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) lijkt wél richting te geven, maar verhoogt mogelijk het risico op naheffingen en loondoorbetalingsclaims.


Het probleem is niet zwart-wit – dus de oplossing moet grijs zijn

De klassieke tweedeling tussen “werknemer” en “zelfstandige” doet geen recht aan hoe flexibel werk zich vandaag de dag ontwikkelt. Zeker nu platformwerk, tijdelijke opdrachten en hybride loopbanen steeds vaker voorkomen, is het tijd voor een derde route: een gedeelde loondoorbetalingsverzekering, waaraan zowel de zzp’er als de opdrachtgever bijdraagt.


Deze verzekering werkt bijvoorbeeld als volgt:

  • De zzp’er bouwt via een premie (bijv. 4% van het uurtarief) een individueel depot op dat inzetbaar is bij ziekte.
  • De opdrachtgever betaalt een aanvullende premie (bijv. 2%), zodat ook hun verantwoordelijkheid wordt geborgd – vooral wanneer het werk onder de VBAR zou kunnen vallen.
  • Bij kortdurende ziekte wordt het inkomen van de zzp’er tijdelijk doorbetaald, terwijl ook ruimte ontstaat voor snelle re-integratie, om- of bijscholing.
  • Bij langdurige ziekte vult een solidariteitsfonds het tekort aan op basis van rendement en herverdeling.


Een eerlijke en duurzame oplossing

Zo’n polis biedt perspectief. Voor de zelfstandige betekent het financiële zekerheid bij ziekte, zonder afhankelijk te zijn van dure, ondoorzichtige AOV-producten. Voor opdrachtgevers betekent het rust: ze dragen eerlijk bij, maar lopen geen risico op onverwachte claims of rechtszaken.


Brokers of betaaldiensten voor zelfstandigen, zouden hier het voortouw in kunnen nemen. De infrastructuur is er al: verzuimprotocollen, directe verloning, en registratie van gewerkte uren kunnen naadloos worden gekoppeld aan een ziekteverzekering op maat.


Conclusie: tijd voor co-verantwoordelijkheid

Als we willen dat flexwerk toekomstbestendig blijft, dan hoort daar een vangnet bij dat aansluit op de realiteit van vandaag. Geen dwingende verzekeringsplicht, maar een slimme, gedeelde voorziening die zzp’ers beschermt zonder opdrachtgevers te belasten met onredelijke verplichtingen.

💬 Meer weten of meedenken over de ontwikkeling van deze gedeelde polis? Laat wat van je horen via info@gigconomy.nl en bouw mee aan eerlijke flexibiliteit.

door Maarten 22 april 2025
Sinds 2024 moeten platformen informatie delen met de Belastingdienst, is dit strijdig met de AVG?
door Maarten 19 april 2025
Platform voor dienstverlening aan huis, hoe het wel kan.
door Maarten 18 april 2025
Schoonmakers krijgen pensioenrechten, maar wie betaalt de rekening?
door Maarten 17 april 2025
Het afgeleide van werk is een resultaat, waarom denken we niet meer in resultaten?
door Maarten 16 april 2025
Platform bedrijven moeten keuzes gaan maken.
door Maarten 15 april 2025
Uitstekende Webinar met veel uitleg en voorbeelden een must see!
door Maarten 11 april 2025
Kansen voor detacheerders en intermediairs!
door Maarten 11 april 2025
“Je betaalt jarenlang premies, wordt ziek… en dan zegt het UWV: er was geen werkgever.”
door Maarten 3 april 2025
De vrijheid om zelfstandig te werken verdient rechtszekerheid.
Meer posts